Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Partifinansiering

Till skillnad från flertalet europeiska länder har Sverige inte haft någon lag om obligatorisk redovisning av partiernas intäkter, utgifter, tillgångar och skulder. Sedan år 1980 har Sveriges riksdagspartier på central nivå ingått frivilliga överenskommelser om öppen redovisning av intäkter, den senaste från år 2000.

Den 1 april 2014 trädde en ny lag i kraft (2014:105) om insyn i finansiering av partier, som innebär att partier och enskilda valkandidater som deltar i val till riksdagen eller Europaparlamentet årligen ska lämna intäktsredovisning till Kammarkollegiet som sedan offentliggörs på kollegiets webbplats.

Partiforskningsprogrammet har samlat partiernas intäktsanalyser mellan åren 2010-2013. Riksdagspartiernas intäktsanalyser gäller endast partiernas riksorganisationer. Dessa finns att tillgå i dokumentet nedan:

Riksdagspartiernas intäktsanalyser

Regelverk för partifinansiering internationellt

International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) har tagit fram en internationell sammanställning av partifinansiering med jämförande information om de regelverk som styr partiers finansiering i 180 länder.

Databasen finns att tillgå här:

Political Finance Database

En annan sammanställning, som även innehåller uppgifter om hur väl regelverken efterlevs, har gjorts av projektet Money, Politics and Transparency (MPT). Databasen täcker 54 länder och finns att tillgå här:

MPT Campaign Finance Indicators

Länkar

Partifinansiering i:

Danmark

Norge

Finland

Storbritannien

Tyskland

Sidansvarig: Marie Demker|Sidan uppdaterades: 2016-02-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?