Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Partiernas roll i demokratin

 

Partiforskningsprogrammet anordnade onsdagen den 16 september ett öppet seminarium och panelsamtal tillsammans med 2014 års Demokratiutredning om partiernas förändrade roll i demokratin. Seminariet inleddes av Marie Demker, professor vid Statsvetenskapliga institutionen och Demokratiutredningens Olle Wästberg.

Statsvetarna Magnus Hagevi och Karl Loxbo, båda docenter i Statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, presenterade resultaten från sin rapport som de skrivit som underlag till Demokratiutredningen. Tre huvudresultat presenterades vid seminariet. För det första så har antalet partianslutna medlemmar för de flesta partier stadigt minskat samtidigt som det statliga partistödet har ökat. En professionalisering av partierna och ökat beroende av statligt stöd har blivit lösningen på minskat medlemsantal. För det andra menar Hagevi och Loxbo att partiernas medlemmar blivit mindre representativa för respektive partis väljare, både socialt och åsiktsmässigt. Högutbildade, äldre och män är överrepresenterade medan arbetare, kvinnor och till viss del invandrare är underrepresenterade. Vad gäller åsiktsrepresentativiteten mellan väljare och medlemmar är det främst gällande vänster-högerfrågor som det skett en förändring över tid, tendensen är att åsiktsrepresentationen försämrats gällande dessa frågor. För det tredje visar rapporten att interndemokratin i partierna har förbättrats något. Dels har framför allt folkrörelsepartierna förstärkt möjligheten till medlemsinflytande och de tillfrågade partimedlemmarna har uppgett att de anser att deras inflytande ökat något över tid.

Ann-Kristin Kölln, statsvetare vid Göteborgs universitet, presenterade även de första resultaten från en unik enkät som besvarats av mer än 10 000 partimedlemmar där frågor ställts om partiernas interndemokrati. Enligt Köllns forskning är partier idag mer professionaliserade, centraliserade och kapitalintensiva. I kontrast mot Hagevi och Loxbo visar resultaten att partier idag är mer socialt och politiskt representativa i förhållande till hela väljarkåren. Det sjunkande medlemsantalet har påverkat partierna på framför allt tre områden: organisatoriskt, personalmässigt och ekonomisk. Färre medlemmar har lett till färre lokala kontor, organisationen är också mer komplex än tidigare. Samtidigt som antalet medlemmar har minskat har också möjligheten för partierna att nyttja medlemmar som obetald arbetskraft minskat. Partierna har därför mer avlönade anställda idag. Likt Hagevi och Loxbo visar Köllns studie att intäkter nu fås i större utsträckning genom statligt partistöd än finansieras genom medlemsavgifter.

Efter forskningspresentationerna följde ett panelsamtal med Maria Wetterstrand, fristående grön debattör och skribent, Maria Arnholm, partisekreterare i Folkpartiet och Lars Stjernqvist, kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping. Bland annat diskuterades hur partierna ska attrahera nya medlemmar och framför allt hur partierna ska lyckas behålla de som blir nya medlemmar. Panellisterna medgav att den stora utmaningen ligger i att integrera nya medlemmar och få de att känna sig välkomna i partiet och stanna kvar. Olika förslag som diskuterades var att det måste finnas ett stort utbud av aktiviteter för medlemmar i partierna samt att medlemmarna måste ha lättare att påverka partiet. Även frågor gällande partiernas representativitet diskuterades och det framhölls att partierna måste bli bättre på att spegla befolkningen i allmänhet och att attrahera människor som nu är underrepresenterade. Det finns idag ett större utbud av fritidsaktiviteter och möjligheter att engagera sig politiskt i exempelvis sociala rörelser, vilket gör att partierna utsätts för större konkurrens om medborgarnas engagemang. Seminariet avslutades med en diskussion med publiken och att åhörarna fick ställa frågor till panelen och forskare.

 

Sara van der Meiden, praktikant på Partiforskningsprogrammet

Sidansvarig: Marie Demker|Sidan uppdaterades: 2015-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?