Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Partibloggen

"Moderata partiledningen gamblar med liberalismen"

Med anledning av den moderata partiledningens nya linje har Jonas Hinnfors skrivit en debattartikel om dess innebörd för liberalismen i svensk politik.

Läs mer →

 

"Mycket talar för att SD klipper banden med Ekeroth"

Jonas Hinnfors har skrivit en debattartikel om Sverigedemokraternas hantering av skandalen kring Kent Ekeroth.

Läs mer →

 

”M-sympatisörer negativa till Decemberöverenskommelsen”

Jonas Hinnfors, Ulf Bjereld och Karin Eriksson har skrivit boken "Förhandla eller DÖ- decemberöverenskommelsen och svensk demokrati i förändring".

Läs mer →

 

"Så blev Norden ett paradis för populister"

Marie Demker har läst och recenserat Bengt Lindroths bok "Väljarnas hämnd" om nordiska nationalkonservativa/populistiska partier.

Läs mer →

 

Arbetsmarknadspolitik har effekt på stödet till nationalkonservativa partier

Att arbetslöshet leder till stöd för nationalkonservativa partier är en vanlig föreställning. Marie Demker bloggar om forskning som visar att det är mer komplicerat än så, men att särskilt arbetslöshetsförsäkring och arbetsmarknadslagstiftning spelar en avgörande roll.

Läs mer → 

 

Partiernas roll i demokratin

På ett seminarium arrangerat av Partiforskningsprogrammet och 2014 års Demokratiutredning diskuterade forskare och partiföreträdare partiernas roll i demokratin.

Läs mer →

 

Höger, vänster och inställning till EU

Hur kommer det sig att Grekland har en koalitionsregering med ett parti från vänsterkanten och ett från högerkanten? På bloggen The Monkey Cage förklarar Ryan Bakker, Seth Jolly och Jonathan Polk att det bland annat har med partiernas inställning till EU att göra

Läs mer →

Ny avhandling om partier

Europaparlamentet som möjlig väg in i politiken för nya partier undersöks i en ny avhandling.

Läs mer →

Vilka europeiska partier är längst till vänster/höger?

Blogginlägg om att mäta partiers position i olika partisystem.

Läs mer →

Flytta mot mitten - en riskfylld strategi

Blogginlägg om partier på vänsterkanten som flyttat mot mitten, och om vilka konsekvenser det kan få.

Läs mer →

"Åkesson skapar osäkerhet i partiet"

Debattartikel om Jimme Åkessons besked om framtiden som partiledare

Läs mer →

"Blockpolitik gynnade Dansk folkeparti"

Kan vi lära oss något om utvecklingen av den svenska politiken genom att titta på Danmark?

Läs mer →

KD:s politiska omprövning avgör Alliansens framtid

Efter Göran Hägglund. KD har varit en lojal spelare i Allianssamarbetet – till priset av det egna partiets profil. Med tuffare krav i migrationspolitiken har partiet påbörjat en ideologisk omorientering. Frågan är om Allianssamarbetet håller för detta?

Läs mer →

Partierna och sociala medier i valet 2014

Följande inlägg bygger på den presentation av Linn Sandberg och Ulf Bjereld om partierna och sociala medier som hölls inom ramen för partiforskningsprogrammet den 30 sept. Syftet var att givet rådande forskningsläge diskutera frågan om hur framväxten av sociala medier påverkar de politiska partiernas möjligheter att upprätthålla sin funktion som länk mellan staten och medborgarna.

Läs mer →

Regeringsbildningen 2014

Det faktum att varken det rödgröna blocket eller Alliansen efter valet 2014 hade stöd av en majoritet i Riksdagen, och läget där SD, ett parti som betraktas som ”paria”, skulle kunna ges betydande inflytande, skapade komplexitet.

Läs mer →

Miljöpartiet

Riksdagsvalet 2014 var en stor framgång för Miljöpartiet då partiet tar steget till regeringsparti. Resultatet i riksdagsvalet 2014 var också en besvikelse för Miljöpartiet, då många trodde att partiet skulle få en betydligt större andel av rösterna.

Läs mer →

Folkpartiet

I det följande kommenteras Folkpartiets valresultat utifrån den partiinterna arenan, den parlamentariska arenan och väljararenan. Analysen angående valresultatet 2014 bygger på SVT Valu 2014.

Läs mer →

Socialdemokraterna

Trots att Alliansen misslyckats med att få ned arbetslösheten tangerade Socialdemokraternas valresultat 2014 siffran från 2010 års val, 31%; partiets sämsta sedan 1914. I januari 2014 började Socialdemokraterna plötsligt tappa från ca 35%. Varför svek väljarna just då? Svaret kan sökas i en ökad otydlighet på de tre traditionella partiarenorna: interna/väljare/parlamentariska.

Läs mer →

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna gjorde med 4,6 procent i riksdagensvalet 2014 sitt sjätte bästa val sedan partiet bildades 1964. Å andra sidan gjorde partiet sitt näst sämsta val sedan det kom in i Riksdagen (av egen kraft) 1991. Med tanke på att partiet i stort sett under hela mandatperioden, trots regeringsmakt, legat under 4 procent i genomsnitt i opinionsmätningar var det trots allt ett starkt resultat på väljararenan.

Läs mer →

Moderaterna

Riksdagsvalet 2014 har ibland beskrivits som ett val med nästan bara förlorare. Moderaterna ingår utan tvekan i denna grupp, och kan dessutom beskrivas som valets största förlorare med 23,3 procent av rösterna.

Läs mer →

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet gick in i valkampanjen med två frågor i fokus – förbud mot vinster i välfärden och ett regeringsskifte. Trots att partiet inte gjorde något rekordval har båda dessa mål i någon mån uppnåtts. Det finns en uppgörelse om begränsningar av vinster i välfärden och det finns en rödgrön regering – men en regering som inte inkluderar Vänsterpartiet.

Läs mer →

Sverigedemokraterna

Riksdagsvalet i september 2014 sände chockvågor genom Sverige. Trots allvarliga skandaler, stenhård bevakning i medierna och fyra år av strikt isolering i riksdagen mer än fördubblade Sverigedemokraterna sitt stöd i väljarkåren. Varför valde så pass många väljare att överge etablerade partier, eller sofflocket, för att i stället rösta på en stigmatiserad utmanare som SD?

Läs mer →

Centerpartiet

Valet 2014 var Centerpartiets tredje sämsta, vilket knappast motsvarade de högt ställda förhoppningar som uttrycktes när Annie Lööf blev partiledare 2011. Trots valresultatet färgas partiet av optimism, och Lööf tycks inte på något sätt vara utmanad. Hur kommer detta sig?

Läs mer →

Valkampanjerna – så har de utvecklats

Utvecklingen av partiernas valkampanjer kan analyseras enligt följande modell: partierna skickar budskap till väljarna genom direkta kanaler (personliga kontakter) och indirekta kanaler (medierade kontakter). Partierna kan ha olika stark kontroll över kanalerna, och kanalerna kan ha större eller mindre betydelse för väljarnas röstning.

Läs mer →

Vem blir partiledare – och hur?

Partiledare i västvärldens sitter numera kortare tid men väljs oftare genom medlemsomröstningar. När partiledaren väljs av medlemmarna har de i allmänhet fler kandidater att välja på än när partistyrelser tar besluten. Men de som istället väljs av partistyrelser, partikongresser eller parlamentsgrupper sitter längre än de som väljs i medlemsomröstningar.

Läs mer →

Välkommen till partibloggen

Partibloggens syfte är att presentera, diskutera och analysera forskning som rör politiska partier i bred mening. Därutöver publiceras inlägg på bloggen som är rapporter och reflektioner från partiforsknings- programmets aktiviteter.

De enskilda korta analyserna av partier, valrörelse och regeringsbildning efter det svenska riksdagsvalet - som presenteras muntligt vid partiforskningens symposium den 15-16 oktober 2014 - har publicerats i sin helhet här på bloggen. Inga inlägg på bloggen är anonyma.

 

Sidansvarig: Marie Demker|Sidan uppdaterades: 2017-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?