Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svenska partimedlemsundersökningen 2015

I början av 2015 sa partisekreterarna i sex av de svenska riksdagspartierna (plus Feministiskt Initiativ, som är det enda icke-riksdagspartiet med represention i Europaparlamentet) ja till att vara med och genomföra en nätbaserad enkät bland sina partimedlemmar. Undersökningen administrerades av Laboratory of Opinion Research (LORE) vid Göteborgs Universitet.

I maj 2015 distribuerade partisekreterarna i respektive parti en personlig länk till sina medlemmar. Länken gick till en i övrigt identisk enkät. Alla partier utom Socialdemokraterna skickade enkäten till samtliga sina registrerade medlemmar. Socialdemokraterna skickade istället enkäten till ett stort, slumpmässigt urval av sina medlemmar. När enkäten stängde den 3 juli hade totalt 10.392 partimedlemmar svarat.

Undersökningens frågor är grupperade i sex moduler: socio-demografi, allmänna politiska attitydfrågor, skäl till och längd av medlemskapet, position inom partiet, aktivism och uppfattningar om och attityder till medlemmarnas roll i partiet. Frågorna utvecklades i samarbete med forskargruppen Members and Activists of Political Parties (MAPP) för att möjliggöra jämförelser mellan länder. Den svenska partimedlemsundersökningen, med specifika frågor om medlemskap ställda till just partimedlemmar, har genererat unik data som kommer att låta forskare undersöka svenskt partimedlemskap på nya sätt.

Några av resultaten från undersökningen har beskrivits på bloggen Politologerna, inlägget finns att läsa här.

Frågeformuläret till undersökningen, på svenska och engelska, hittar du här:

Frågeformuläret på Svenska

Questionnaire in English

 

Data

Datafilerna för den svenska partimedlemsundersökningen finns fritt tillgängligt att ladda ned på Svensk Nationell Datatjänsts hemsida. Klicka på länken nedan för att komma till hemsidan:

Svenska partimedlemsundersökningen 2015
 

Om du använder datafilen, vänligen citera på följande sätt:

Kölln, Ann-Kristin, and Jonathan Polk. 2017. "Emancipated party members: Examining ideological incongruence within political parties." Party Politics 23(1): 18-29.

 

Sammanfattande statistik och resultatredovisning

Summary Statistics report (på Engelska)

Resultatredovisning Svenska Partimedlemsundersökningen 2015

 

För mer information om partimedlemsundersökningen kontakta Jonathan Polk.

Sidansvarig: Marie Demker|Sidan uppdaterades: 2018-12-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?